Wijkeconomie
Een sterke, eigen lokale economie
"Een holistische economie erkent dat menselijke welvaart en ecologische gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat het welzijn van de ene de toekomst van de ander bepaalt."
– Vandana Shiva
Wijkmakerij Dukenburg werkt aan een sterke lokale economie door het werk in de wijk waar mogelijk te doen met inwoners en kleine lokale ondernemers. Op dit moment werken we aan de verkenning van een klusbedrijf. We zoeken nieuwe manieren voor samenwerken en organiseren die niet gericht zijn op winst maken maar op het scheppen van een wijk die zin geeft en waarde heeft voor ons allemaal. Een eigen munt of urenbank kan hier onderdeel van zijn.
Economie is huishoudkunde. Volgens ons vormen sterke huishoudens de basis van sterke lokale economie. Daarom zetten we niet alleen in op projecten in de wijk, maar ook op projecten die onze eigen huishoudens versterken.
Opgehaalde ideeën uit de wijk
Hulp bij grote klussen in huis en tuin, restauratie balkons in Tolhuis, klussenteams, dakgoten paar keer per jaar samen leeghalen, schilderwerk in huis, buurtklussen huis: brengen van kleine opdrachten en halen van handjes, klusjes in eigen huis en tuin, samenwerken met vakmensen, buurtbakkers, bakkers op de hoek, bio-winkeltje(s) in de wijk, gezonde winkel, samenwinkels, combinatie ondernemerschap met sociale projecten, meer ambachten in de wijk/buurt, wijkbedrijf, oppasadres voor honden, flexwerkplek met goede printer.
Inspiratie
Voor inspiratie over wijkeconomie, bekijk de podcast van Carla Met Erno Hannink
We laten ons inspireren door de praktijkvoorbeelden uit Nederland en de wereld, waaronder:
Praktijk:
Concepten: